Praatplaat

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Jij hebt een interessant stuk geschreven of wilt een nieuwe werkwijze presenteren, Je merkt dat het wat "saai" is. Het komt niet lekker over. De voorgaande keren heb je gemerkt dat de aandacht snel weg was en dat er weinig met de informatie gedaan werd. Zonde van de informatie die jij wilt delen. 


Maar dat is ook niet zo gek. Het is immers bekend dat informatie zonder beeld "het ene oor in, het andere oor uit" gaat. En dat geldt ook voor geschreven tekst. Informatie die alleen met gesproken en/of geschreven tekst wordt gedeeld, zorgt nu eenmaal voor dat jouw publiek gaat denken aan die leuke vakantie, de weekendplannen of wat er 's avonds gegeten gaat worden. 

"Ik had zelf een theoretisch stuk geschreven over iets wat we op school met een werkgroep hadden geïmplementeerd. Dat moest ik ook presenteren. Terwijl ik bezig was met de voorbereidingen, merkte ik dat ik steeds terug moest lezen. De informatie onthouden kostte mij zelfs moeite. Dat moest anders, dus ik maakte een praatplaat! Wat een verademing! Mijn collega's waren betrokken en de informatie was duidelijk. Zelf had ik nu een soort "spiekbriefje" en rolde de informatie er zo uit. Na afloop gaf ik een kopie mee. Nu kunnen ze in de klas even snel een blik werpen op de praatplaat en is alles weer duidelijk"

Waarvoor is het te gebruiken? 

Een praatplaat is een mooie toevoeging voor de informatie die jij wilt delen met jouw publiek. Niet alleen mooi, maar eigenlijk ook wel noodzakelijk als je wilt dat informatie blijft hangen. Geschreven of gesproken informatie met beeld krijgt 94% meer aandacht. Het wordt ook beter onthouden door onze hersenen.

 

Je kunt een praatplaat gebruiken voor bijvoorbeeld: 
*een plan of idee dat je hebt 
*een werkwijze duidelijk maken
*jouw missie of visie overbrengen 
*een stappenplan verduidelijken
*een jaarplan wilt presenteren
*een duidelijke samenvatting wilt hebben in een oogopslag
*informatie die je voor iedereen toegankelijk wilt maken

 

Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Beeld is essentieel

Informatie combineren met beeld is voor een grote groep mensen essentieel. Juist omdat visueel zo lekker universeel is en bijna iedereen het begrijpt. Groepen mensen die er baat bij kunnen hebben zijn: 

*mensen die laaggeletterd zijn
*mensen met Nederlands als tweede taal 
*mensen met autisme en ADHD
*mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Mijn werkwijze

Jij moet geschreven informatie gaan delen. Uit ervaring weet je dat ze niet opletten en/of er niets mee gaan doen.

Je hebt de website bekeken en stuurt een mail. Wees daarin zo concreet mogelijk. Wanneer en wat heb je het nodig? 

We maken een (online) afspraak. Jij vertelt over jouw wensen en ik over de mogelijkheden die er zijn. 

Ik ga met jouw informatie aan de slag. Ik maak een eerste versie van de praatplaat. 

Jij bekijkt de eerste versie. Ben je al helemaal blij? Of wil je wat aanpassingen? Iets toevoegen, verwijderen of aanpassen? 

Met jouw feedback ga ik weer aan de slag. Hierna kun je nog een paar keer wijzigingen doorgeven.

Wow! Jij bent superblij met jouw praatplaat. Dit is precies wat je wilde en nodig hebt. 

En dan is daar het moment om jouw publiek te verrassen met deze waardevolle visuele informatie. 

Waarom kies jij voor mij?

Natuurlijk ben ik illustrator en heb ik een grote liefde voor tekenen. Mijn stijl voor de zakelijke illustraties is vrolijk & simplistisch en daardoor herkenbaar. Waarschijnlijk is dat een reden dat je hier bent. 

Daarnaast ben ik al bijna 25 jaar leerkracht in het cluster 2 onderwijs. Een plek waar je niet zonder visuele ondersteuning kunt, en naast het gebaren (NMG) is tekenen daarom ook een fijne tool om te gebruiken. 

Iedere dag heb ik te maken met mensen (kinderen) met autisme, zowel privé als op mijn werk. Het gebruik maken van beelden is voor hen ook erg waardevol. 

Omdat ik eigenlijk hele dagen moet nadenken hoe ik iets moet verduidelijken of structureren, ligt daar ook mijn kracht in het maken van een praatplaat. Ik ben het zo gewend om visueel te ondersteunen en tekenen neemt een grote plaats in op mijn werk op school en natuurlijk bij Studio Bieb. 

Dit wil ik! 

Weet jij nu zeker dat jij een praatplaat wilt? Of wil je nog wat meer informatie? Dat kan! Je kunt mij een mail sturen of vul het formulier hiernaast in. 

Handig om te weten

*Doe jouw aanvraag op tijd. Dan is de kans groot dat ik nog plek voor je heb.
*Voor het maken van een praatplaat staat ongeveer 4-6 weken. Voor een spoedje kun je altijd contact opnemen.
*Een praatplaat voor jou is ook echt voor jou. (niemand anders mag die gebruiken) 

*De kleuren van de praatplaat zijn de kleuren in jouw huisstijl, eventueel aangevuld met enkele andere kleuren. 

*Jij ontvangt de praatplaat digitaal, 300 DPI en in een hoge resolutie als PDF en PNG. 

*Het is mogelijk om de praatplaat ook in losse stukjes te krijgen. 

Dit mocht ik al maken

Hieronder zie je al enkele praatplaten die ik heb gemaakt en die ik ook kan delen. Zoals je kunt zien, maakt het gebruik van huiskleuren een praatplaat helemaal uniek en passend bij jouw onderneming.