Kinderboekenweek

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 14:21

Het is weer oktober en dus is het ook weer de kinderboekenweek. Al toen ik klein was vond ik dat een heerlijke periode. Aandacht voor boeken en als kers op de taart een boek kopen. Het kinderboekenweekgeschenk dat je erbij kreeg vond ik helemaal fantastisch. Tijdens de PABO en werk als juf kocht ik ook vaak nog een boek. Sinds ik zelf kinderen heb, is het ieder jaar raak. Vanaf dat mijn dochter er is, koop ik een tijdens de kinderboekenweek een boek.
Inmiddels heb ik 3 kinderen en is dat een vast ritueel. Bij mijn kinderen op school is er een boekenmarkt van een boekhandel uit de buurt, waar je na schooltijd een boek kan kopen. Pasgeleden viel me ineens op hoe het soort boek dat ze uitkiezen ook verandert. Stond ik voor mijn oudste zoon met een deel van "De boomhut" in mijn handen, wilde hij een heel ander soort boek. Dat was even wennen, want die boeken heeft hij zowat verslonden. Ook voor de jongste hoefde ik niet meer aan te komen met een mooi prentenboek. 

 

Ik heb het geluk dat de oudste twee goede lezers zijn (de jongste leert net lezen), en dat ze ook graag lezen. Een bezoekje aan de bieb vinden ze heerlijk. Mijn oudste zoon verslindt echt boeken. Overal vind je boeken om hem heen. Ik kan daar erg van genieten. 

 

Jarenlang heb ik op school de "kinderboeken-projectweek"georganiseerd. Zo mooi om aandacht te geven aan hoe leuk lezen is. Net even die extra aandacht voor boeken. Die is zo belangrijk, zeker voor kinderen die niet graag lezen. Ik vond het altijd mooi, als een kind dan een boek dat je behandelde in de klas had gekocht. 

 

Op veel scholen wordt er veel aandacht besteed aan de kinderboekenweek, met een opening, diverse lessen, het liedje van Kinderen voor Kinderen, boekenmarkten en soms zelfs een afsluitende avond. Ook in de boekhandel en de bibliotheek wordt van alles georganiseerd. 

 

Mocht je zelf een kind hebben dat eigenlijk niet zo'n lezer blijkt te zijn, dan heb ik een paar tips voor je.

  • Als eerste het gaat erom dat een kind leest. Dus het hoeft niet meteen kinderliteratuur te zijn, het kan ook een tijdschrift zijn. Zorg eerst dat het kind iets vindt dat hij/ zij leuk vindt.
  • Zorg voor een abonnement op de bieb. Je kunt hier dan samen boeken uitzoeken. Bevalt het niet? Geen probleem, kies je de volgende keer iets anders uit. 
  • Kijk naar het niveau van je kind. Soms is een niveau te moeilijk of juist te makkelijk. Tip hiervoor is als je een bladzijde uit het boek leest, voor ieder moeilijk te lezen woord een vinger opsteken. Bij 5 opgestoken vingers is het een te moeilijk boek. 
  • Neem de tijd om met jouw kind een boek uit te kiezen. Kijk naar de voorkant en lees de titel? Waar zou het overgaan? Lees de achterkant. Bekijk de binnenkant. Kinderen pakken vaak zomaar een boek. 
  • Maak lezen leuk. Laat jouw kind jou eens voorlezen. Lees allebei steeds een paar regels. Laat het kind een stukje lezen en lees de rest voor. 
  • Zorg dat de belevingswereld van het boek past bij jouw kind. Bij een hele jonge goede lezer, passen niet altijd de boeken van het betreffende niveau. Zoek dan bijvoorbeeld een leuk voorleesboek. 
  • Heb geduld, soms duurt een tijd voor het kind een serie heeft gevonden waardoor lezen leuk(er) wordt. 

De kleurplaat en het fotolijstje voor de tekenwedstrijd kun je vinden op de site "free printables". 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.